LastPass: omgaan met wachtwoorden

vrijdag 16 december 2022

Ken je dat? Je hebt bijna overal wachtwoorden voor nodig tegenwoordig. En of dat niet genoeg is moet je vaak ook nog een zogenaamde Multi Factor Authentication (MFA) aan zetten, zoals Google Authenticator, om een tweetraps verificatie op te zetten. Op deze manier creeer je een extra veiligheid bij het inloggen.

Zeker in deze tijd waarin het gebruik van veel wachtwoorden normaal is, proberen ook anderen je gegevens in handen te krijgen. Maar wat moeten ze nou met mijn gegevens, ik heb helemaal niets spannends.

 

Nee, dat kan kloppen maar stel je eens voor dat ze via jouw login bepaalde bedrijfsdata kunnen bemachtigen? Dan is het ineens voor een aanvaller heel interessant.

Dan is er nog de eeuwige strijd om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dat is voor veel mensen heel aanlokkelijk. Zo bespaar je een hoop rompslomp met het onthouden van de diverse wachtwoorden.

 

Maar…

Het beste is om een nieuw wachtwoord te bedenken voor alle websites of programma’s die je wilt gebruiken. Sla die wachtwoorden op in een tool als LastPass. Daarover later meer.

LastPass tool omgaan met wachtwoorden

Zijn jouw gegevens gehackt?

In de huidige tijd is men zich al meer en meer bewust van veilige wachtwoorden. Dit komt ook deels door de media en fabrikanten die erop wijzen om veilige wachtwoorden en waar mogelijk MFA in te zetten. Toch zijn er de laatste jaren behoorlijk veel wachtwoorden buitgemaakt door criminelen. Er zijn best wel wat maniertjes om te checken of jouw gegevens inderdaad gelekt zijn. De volgende websites laten je zien of jouw gegevens ergens door hackers zijn buitgemaakt,

Mijn account is gehackt, wat kunnen ze nu?

  • Je gegevens kunnen worden doorverkocht aan criminelen die de gegevens gebruiken om bijvoorbeeld gerichte spam naar je te sturen of e-mails met gijzelsoftware. Daarover later in een ander blog meer.
  • Als ze in jouw e-mail kunnen komen, dan kunnen ze ook vanuit jouw e-mailbox spam mails gaan versturen, dit kan je een hoop gedoe opleveren met geblokkeerde servers of e-mailboxen.
  • Of wat dacht je dat criminelen ook via jouw accounts zaken zouden kunnen kopen of geld kunnen overstorten naar een andere rekening.

Veilige wachtwoorden

Verder gebruiken veel mensen simpele korte wachtwoorden. Het gebruik van ingewikkelde wachtwoorden waarbij gebruik wordt gemaakt van minimaal 16 tekens is wel aan te raden. Als deze wachtwoorden ook bestaan uit – leestekens, cijfers, kleine letters en hoofdletters – dan zijn ze al een stuk veiliger. Veilige wachtwoorden kun je ook maken met een software tool als LastPass. Dan hoef je ze in ieder geval niet zelf te verzinnen.

LastPass

Ok, maar hoe zorg je nu dat je al die wachtwoorden kan onthouden? Simpel, daar kan je een tool als LastPass voor gebruiken. Deze werkt vanuit de cloud, maar is ook te installeren als browser plugin en op mobiele telefoons. Zo heb je ook altijd je wachtwoorden bij je. Daarnaast heb je ook alle handige tools die LastPass je biedt direct bij de hand.

Binnen LastPass kan je ook voor verschillende mensen of, in het geval van bedrijven, rechtengroepen aanmaken. Hiermee kan je een structuur opbouwen waarmee je sommige personen andere rechten geeft dan anderen. Zo kan je in het geval van een bedrijf bijvoorbeeld diverse afdelingen aanmaken binnen waar mensen die daar recht op hebben alleen bij die specifieke wachtwoorden kunnen komen.

Wil je LastPass graag gaan gebruiken? Maak dan hier je account aan en download de software.

Wachtwoorden

Over Secure Dynamic IT Diensten

Ons ICT bedrijf bedient bedrijven in de regio Rotterdam (Westland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en de eilanden) van deskundige ICT ondersteuning. Wij kunnen de volledige installatie en ondersteuning van jouw ICT omgeving uit handen nemen voor een vast bedrag per maand.
Interesse om eens een bak koffie te drinken? Neem dan contact met ons op.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Vul hiernaast je e-mailadres in en je krijgt vanzelf onze nieuwsbrief.

Onze Privacy Policy kan je hier vinden.