Wat is Microsoft Azure?

woensdag 30 november 2022

Wat is Microsoft Azure?

Vroeger was het heel normaal dat je een eigen server of opslag zoals Synology had staan voor jouw applicatie en/of data. Daarmee was je zelf in controle van de omgeving, maar was je ook zelf verantwoordelijk als de server kapot was of juist moest uitbreiden. Een aantal partijen waaronder Microsoft Azure, Google Cloud en Amazon AWS zijn daarop ingesprongen en hebben allen een zogenaamd cloud platform opgezet. Daarbij zorgen zij concreet voor de hardware en al het onderhoud.

Jij huurt als het ware een stuk van de hardware. Op die hardware kan je dan jouw server plaatsen, waarbij Microsoft zorgt voor alle mogelijke updates rondom de hardware. Maar de server staat ineens een datacenter van de leverancier en niet meer op locatie. Fysiek veiliger kan je het niet krijgen, de datacenters waar dergelijke oplossingen staan zijn goed beveiligd tegen diefstal, maar ook tegen stroomuitval of connectie uitval.

De dienst van Microsoft die dit regelt heet Microsoft Azure. Je betaald hier dus een bedrag per maand voor de dienst die je afneemt. Een soort abonnement dus.

Met Microsoft Azure kan je nog veel meer dan alleen maar een server afnemen. Je kan ook een database dienst afnemen of juist een dienst afnemen voor IoT (Internet of Things) technologie.

Wij gebruiken Microsoft Azure eigenlijk altijd voor klanten die nog lokaal servers hebben staan. Die bouwen wij om naar een server in Azure gebaseerd op de laatste standaard en de laatste technieken. Het mooie hiervan is, dat in combinatie met Microsoft 365, het feitelijk niet meer uitmaakt waar je zou willen werken. Dat kan dus ook zes maanden op Ibiza zijn. Zolang je maar een internetverbinding hebt.

Is Microsoft Azure voor jouw bedrijf ook interessant? Neem dan contact op met ons voor een adviesgesprek.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Vul hiernaast je e-mailadres in en je krijgt vanzelf onze nieuwsbrief.

Onze Privacy Policy kan je hier vinden.