Introductie Windows 11

donderdag 14 oktober 2021

Windows 11: Wat zijn de wijzigingen?

Jaaaaa, het is weer zover. Eens in de zoveel tijd kondigt Microsoft weer een nieuwe versie aan van een besturingssysteem. Het huidige Windows 10 besturingssysteem is ondertussen alweer enige tijd in gebruik (juli 2015)maar zou blijvend worden voorzien van updates. Met de aankondiging en dus nu de uitgave van Windows 11 is er dus iets aangepast in de strategie van Microsoft. Dus tijd voor een opfrisbeurt. Windows 11 was al aangekondigd maar dan ook nu daadwerkelijk verkrijgbaar. Klik hier voor de Windows 11 download bestanden.

Voordat je druk begint met het downloaden & updaten van Windows 11 geven we je wel een disclaimer mee dat het een vroege versie is waardoor er nog best wel bugs in kunnen zitten. Beter is om heel even te wachten als je stabiele systemen wilt behouden.

Windows 11 verschijnt in twee versies, Home en Pro. Net zoals de huidige Windows 10, is Pro bedoeld voor zakelijke gebruikers die integratie willen hebben met bijvoorbeeld Azure AD.

Downloaden van de nieuwe Windows 11 kan als je een Microsoft account hebt en je PC aan de systeemvereisten voldoet. Microsoft heeft een tool in het leven geroepen om te kijken of je PC aan de eisen voldoet, de PC Health Check App, kijk hier voor meer informatie. Tipje van de sluiter, zonder TPM chip en UEFI secure boot kan je beter stoppen met upgraden.

Hieronder ook nog eens een screenshot van de Microsoft Windows 11 website met betrekking tot requirements.

Introductie Windows 11
Introductie Windows 11

Ook opvallend, er is geen 32-bit versie meer, alleen een 64-bit versie. Logisch ook, gezien de toenemende vraag naar hardware vereisten.

Maar wat zijn nu eigenlijk de grote veranderingen ten opzichte van het Windows 10 besturingssysteem?

We proberen de belangrijkste voor je uiteen te zetten.

Microsoft Teams

Samenwerken is standaard geintegreerd in Windows 10 met de Teams client. Elke installatie wordt standaard uitgevoerd met de Teams client.

Zo kan je de Microsoft Teams Chat bar direct benaderen vanaf je start balk. Ook notificaties van berichten komen direct door in je interface, waarna je er ook direct op kan reageren.

Bovendien kan je in Teams nu ook direct contacten inlezen van Skype of Outlook en direct uitnodigingen verzenden naar mensen die nog geen Teams hebben.

Uiterlijk

Voor wat betreft uiterlijk verschilt Windows 11 behoorlijk van Windows 10 door, wat Microsoft noemt, Fluent Design ( lekker hoor, afgeronde hoeken) . Het design verschilt nogal van het Metro design waar Microsoft ooit mee begonnen is. Om te beginnen staat de taakbalk in het midden en lijkt het kwa uiterlijk ineens veel op MacOS. De interface is vooral gemaakt voor touchscreen functionaliteit. Dat is ook te zien met de widgets die ook weer terug zijn in Windows 11. Deze zijn nu dus nog niet vast op het bureaublad te plaatsen maar kan je ‘binnen’ vegen vanaf de zijkant van het scherm.

Touch

Je ziet wel duidelijk dat Microsoft steeds meer inzet op touch technologie, wat natuurlijk logischerwijs resulteert in een interface die lijkt geschreven voor bijvoorbeeld de nieuwe Microsoft Surface apparaten. Ook de positionering van het nieuwe startmenu in het midden van het scherm is duidelijk vormgeven en geplaatst met oog op touchscreens.

Snap Layouts

Zo heb je in Windows 11 ook de mogelijkheid tot zogenoemde Snap Layouts. Dat wil zoveel zeggen dat je bepaalde applicaties op je scherm zodanig kan groeperen zoals jij dat wilt. Vervolgens kan je die layout opslaan in een Snap en kan je de volgende keer gewoon de Snap openen, die vervolgens je applicaties precies weer op dezelfde manier rangschikt.

Multitasking

Microsoft geeft je met Windows 11 ook de mogelijkheid om makkelijk meerdere virtuele desktops aan te maken. Dus als je om een bepaalde reden behoefte hebt aan een andere layout op je desktop, dan kan je dus makkelijk heen en weer schakelen tussen je desktop. MacOS had ook al een dergelijke feature, daarmee zie je Microsoft steeds dichter naar de interface van Apple toeschuiven.

Wat je overigens van de nieuwe functie van de Clock app, een standaard app van Windows 11. Deze zat ook in Windows 10 maar heeft wat updates gekregen. Een gave functie is de mogelijkheid tot het instellen van focus tijd gedurende je werkdag. Daar kan je dan ook timers voor instellen.

Toegankelijkheid

Microsoft heeft met Windows 11 de volgende stap voor toegankelijkheid gezet. Er zijn nieuwe audiowaarschuwingen toegevoegd waardoor slechtzienden ook beter uit de voeten zouden moeten kunnen. Het zogenaamde ‘Voice Typing’ helpt gebruikers om spraak naar tekst om te zetten. Bovendien zouden ook de al bekende opties zoals het vergrootglas beter zijn geintegreerd.

Android Apps

Een gewilde en langverwachte functie is de mogelijkheid om Android apps te kunnen installeren en gebruiken. Dat is in de eerste release van Windows 11 nog niet mogelijk maar is wel aangekondigd en zal snel worden uitgerold.

De Android apps zijn verkrijgbaar vanuit de hernieuwde Microsoft Store. Van daaruit gebruik je de Amazon Appstore en zo heb je bijna 500.000 apps tot je beschikking. Bijvoorbeeld Disney Plus, Netflix, TikTok, Pinterest etc.

Enige nadeeltje lijkt vooralsnog dat je een Amazon account moet aanmaken.

Introductie Windows 11

Gaming

Ook voor gaming heeft Microsoft een aantal veranderingen gemaakt aan Windows 11.

Auto HDR

Deze functie zorgt ervoor dat het kleurenpalet en helderheid automatisch worden aangepast naar optimale verhoudingen, ook bij games zonder HDR functionaliteit.

DirectStorage

DS gaat ervoor zorgen dat je games sneller laden doordat de CPU omzeilt wordt en er direct naar het grafische geheugen geschreven kan worden. Dit wordt ook gebruikt in de Xbox Velocity Architecture.

Dynamic Refresh

Voor draadloze apparatuur kan deze functie nog wel eens handig zijn. Zo wordt de ververs snelheid van je scherm automatisch bijgesteld. Dus in het geval dat je geen hoge refresh rate nodig hebt, wordt die automatisch naar beneden aangepast en kan je dus weer batterij besparen.

Veiligheid

Microsoft geeft aan dat Windows 11 de meest veilige Windows versie ooit is.

Maar waar hebben we het dan precies over?

Als eerste in de standaard voor de hardware flink verhoogd zodat componenten vanuit de hardware gebruikt kunnen worden voor de beveiligingslaag, denk bijvoorbeeld aan TPM.

VBS

Microsoft stelt vervolgens dat een 64-bit 1Ghz processor met virtualisatie mogelijkheden minimaal vereist is. Dit omdat het beveiligings concept achter Windows 11 gebouwd is op Virtualization Based Security (VBS). VBS draait weer op een zogenaamde hypervisor zodat het dezelfde technieken als het operating systeem kan gebruiken.

Beveiligingsfuncties als, Kernel Data Protection, Memory Integration, Application Guard, Credential Guard en Windows Hello maken gebruik van VBS.

UEFI

UEFI is eigenlijk de vervanger van de ouderwetse BIOS. Met UEFI worden de digitale handtekeningen van de software gecheckt en je kan op die manier beschermen tegen bootkits en rootkits.

Trusted Platform Module 2.0

Deze chip zit verwerkt op het moederboard van je computer. Zodra je computer opstart zorgt deze chip voor het verwerken en opslaan van cryptografische sleutels om je computer in te kunnen komen. Als de sleutel die opgeslagen staat in je TPM chip niet klopt, dan start dus ook je computer niet op. Want het zou kunnen dat je laptop of desktop pc gestolen is.

Ook diverse applicaties maken gebruik van de TPM architectuur – Outlook gebruikt TPM voor het versleutelen van berichten – Chrome gebruikt in sommige gevallen de TPM voor SSL versleutelde websites. TPM wordt gebruikt in het startup proces en in het proces van BitLocker.

Meer weten over hoe TPM precies werkt? Check deze link.

En verder?

Windows 11 herbergt nog een aantal nieuwe methodieken van beveiliging.

Wat dacht je van Hardware-enforced Stack Protection?

Deze functie beschermt code die draait in kernel modus en code die draait in user modus. Hierdoor krijg je een controle tussen de stacks waarmee je de controle kunt uitoefenen op het verkeer tussen die stacks.

En dan nog Pluton

Pluton komt van de Xbox af. Het zorgt ervoor dat de uitwisseling van cryptografische sleutels tussen de CPU en de TPM hardware op een bepaalde manier beveiligd worden waardoor het uitlezen van sleutels bijna ondoenlijk is.

En als laatste Microsoft Azure Attestation (MAA)

MAA zorgt kortgezegd voor de introductie van Zero Trust richtlijnen wanneer je toegang wilt hebben tot data in de Azure cloud.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Vul hiernaast je e-mailadres in en je krijgt vanzelf onze nieuwsbrief.

Onze Privacy Policy kan je hier vinden.