Azure Calculator: Bereken je Cloud Computing kosten

Wat is Azure Cloud & de Azure Calculator?

Eén van de diensten die wij leveren aan onze MKB klanten is Microsoft Azure. Microsoft Azure is de cloud computing dienst van Microsoft. Je huurt dus een stukje rekenkracht die zich in de ‘Cloud’ bevindt. In andere woorden, Microsoft heeft in haar datacenters hele rijen met servers klaarstaan. Die servers, of tenminste een gedeelte, kan jij afhuren. Zo hoef je zelf geen hardware aan te schaffen. Bovendien heb je het voordeel van een fysiek geheel beveiligd datacenter, vaak veel beter beveiligd dan je eigen serverruimte. Het mooiste is nog dat je weet wat je gaat betalen en dat die veiligheid al in de prijs inbegrepen zit. Lees hier meer over Microsoft Azure in onze kennisbank.

Onze ervaring is dat voor heel veel MKB-ers, Microsoft Azure een hele goede oplossing is. Ook de snelheid voor het benaderen van gegevens is echt meer dan prima.

Azure feitjes

Microsoft Azure en Amazon AWS worden vaak samen genoemd als de leidende partijen voor cloud computing. Het is goed om te weten dat als je Microsoft Windows Server draait, Microsoft tot zo’n 5x goedkoper is dan Amazon. Datzelfde geldt voor SQL omgevingen. Mensen hebben vaak wel een persoonlijke voorkeur voor Azure of AWS. Het beestje heet anders maar biedt uiteindelijk hetzelfde. Weliswaar is prijs een aandachtspunt.

Nog wat feitjes over prijzen bij Azure,

  • Azure Hybrid Benefit
    Heb je eigen Microsoft Windows Server of SQL licenties? Dan kan je met Azure Hybrid Benefit die licenties inzetten in combinatie met de Azure Virtual services. Dit geldt overigens ook voor SUSE en Redhat licenties. Zo hoef je dus geen nieuwe licenties te kopen & bespaar je dus op je maandelijkse uitgaven. Tijdens het configureren van je dienst kan je licentiesleutels opgeven.

  • Azure Spot VM’s
    Mag uw workload bij tijd en wijlen onderbroken worden? Of heeft u veel rekenkracht nodig maar niet persé op drukke tijden? Dan kunt u zogenaamde Azure spot VM’s inzetten. Hiermee krijgt u capaciteit tegen enorme kortingen op tijden dat bijna niemand het gebruikt of op momenten dat er veel capaciteit beschikbaar is. Voor wat betreft prijzen hebben we het over zo’n 90% korting op de normale prijzen.

  • Azure Reserved Instances
    Met Azure Reserved Instances kan je reserveringen maken voor Azure resources van 1 en 3 jaar. Doordat het voor Microsoft voorspelbaar is hoe lang je gebruik wil maken van een instance kunnen ze slim inkopen en daardoor kunnen ze korting op de prijs geven. Door deze reserveringen te maken krijg je tot wel 80% korting op je maandbedrag. Vergeet alleen niet dat je je dus verplicht de resources voor de gekozen tijd ook echt af te nemen.

Rekenen met de Azure Calculator

Maar hoe gebruik je dan de Azure Calculator om te zorgen dat je kosten goed inzichtelijk zijn?

Het mooie van Microsoft Azure is dat het enorm schaalbaar is. Heb je meer of sterkere hardware nodig? Heb je meer opslag nodig? Wil je extra servers? Dan kan je op hele simpele wijze jouw omgeving opschalen via de Azure interface.

Om te kosten goed inzichtelijk te maken voordat je aan Azure begint of voordat je begint met uitbreiden, heeft Microsoft de Azure Calculator bedacht. Binnen de Azure Calculator kan je dus de kosten berekenen voor jouw setup. Zo kan je dus voordat je daadwerkelijk je omgeving opbouwt goed uitrekenen wat de kosten zullen worden bij gebruik van alle resources die jouw omgeving vraagt.

Onze ervaring leert dat veel MKB bedrijven denken dat het gebruik van Microsoft Azure duur is en niet voor hen weggelegd. Het mooie van Microsoft Azure is dat je alleen betaald voor wat je gebruikt. “Wat betekend dat dan concreet voor mij als MKB-er?”, die vraag is dan ook makkelijk te beantwoorden. Stel, je hebt een winkel en bent alleen tussen 08:00u ’s ochtends en 18:00u ’s avonds open. Buiten die tijden kom je wel eens op je server, maar eerlijkheidshalve gebruik je de server niet meer na 23:30u ’s avonds tot op z’n vroegst 07:00u ’s ochtends. Dan kan je dus zorgen dat de server tussen die tijd automatisch zal worden uitgeschakeld. Vanaf 07:00u ’s ochtends is jouw server gewoon weer bereikbaar doordat het systeem zich vanzelf weer aanzet.

Zo kan je heel effectief met de inzet van de beschikbare resources omgaan.

Naast de Azure Calculator heb je ook nog een TCO (Total Cost of Ownership) Calculator waarmee je de kosten van je totale server omgeving in kaart kunt brengen. Heel handig voor IT Managers die voor het maken van een businesscase een overzicht willen hebben van de beheerskosten.

Heeft u hulp nodig bij het inrichten van Azure of wilt u meer weten over Secure Dynamic ICT diensten?

Interessant? Deel dit blog dan...