ICT uitbesteden of zelf doen?

Categories: Blogs

Je bent ondernemer en je hebt een mooi bedrijf weten op te bouwen. In de dagelijkse praktijk zijn jij en jouw medewerkers veel tijd aan ICT problemen. De tijd die aan dat soort problemen gespendeerd wordt, kan flink oplopen. De keuze is dan ook vaak, blijf ik het zelf doen of ga ik mijn ICT uitbesteden tegen maandelijkse vaste bedragen? Zoek ik daarbij een partner die de verantwoordelijkheid neemt voor mijn omgeving?

Reken maar eens uit hoeveel tijd jij en jouw personeel maandelijks kwijt zijn naar harde euro’s. Dit kan serieus in de papieren lopen. Maar het besluit om ICT uit te besteden of zelf te doen, hangt af van verschillende factoren en overwegingen.

Wij zetten de diverse overweging nog even op een rij voordat je een beslissing neemt,

Wat zijn de voordelen van uitbesteden?

Direct naar onze diensten pagina Werkplekbeheer?

 • Kostenbesparing
  Uitbesteding kan kosteneffectief zijn, vooral voor kleinere bedrijven die mogelijk niet de middelen hebben om een volledig intern IT-team te onderhouden. Bij een partner weet je vaak op voorhand wat je maandelijks moet betalen. Maak daar goede afspraken over.

 • Expertise
  Gespecialiseerde IT-dienstverleners hebben vaak een breder scala aan expertise en ervaring in vergelijking met een intern team. Bovendien zijn zij getraind en opgeleid om dergelijke problemen te ondervangen.

 • Focus op kernactiviteiten
  Door ICT-taken uit te besteden, kunnen interne teams zich richten op de kernactiviteiten van het bedrijf in plaats van tijd te besteden aan technische details en problemen. Hierdoor ben je vaak aanzienlijk minder tijd kwijt aan ICT problematiek en heb je dus meer tijd voor de kernactiviteiten.

 • Schaalbaarheid
  Externe dienstverleners kunnen gemakkelijker op- en afschalen afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Daarbij kan men vaak ook tijdelijke krachten inzetten voor specifieke projecten.

Nog enkele overwegingen

Om je beslissing kracht bij te zetten geef ik je nog de volgende overwegingen,

 • Complexiteit van taken
  Evalueer of de ICT-taken relatief eenvoudig zijn of specialistische kennis vereisen.
 • Bedrijfsgrootte
  Kleine bedrijven hebben mogelijk niet de middelen om een intern IT-team te onderhouden, terwijl grote bedrijven meer opties hebben.
 • Budget
  Het beschikbare budget kan bepalen of je de mogelijkheid hebt om bepaalde taken intern uit te voeren.
 • Risicobereidheid
  Uitbesteding kan het risico van afhankelijkheid van externe partijen met zich meebrengen.

 • Strategische focus
  Bepaal of ICT een kerncompetentie is voor je bedrijf. Als dat niet het geval is, kan uitbesteding zinvol zijn.
 • Toekomstige groei
  Houd rekening met de schaalbaarheid van je gekozen aanpak naarmate je bedrijf groeit.

In veel gevallen is een hybride aanpak ook mogelijk, waarbij je bepaalde taken intern beheert terwijl je andere aspecten uitbesteedt. Het is belangrijk om een grondige analyse te maken van je bedrijfsbehoeften, doelen en middelen voordat je een beslissing neemt over het al dan niet uitbesteden van ICT-taken.

Mocht je daarover eens met ons willen doorrekenen over wat het je zal kosten? Dat kan natuurlijk, laat hier dan even een berichtje achter. Dan zullen wij zo snel als mogelijk contact opnemen.

Interessant? Deel dit blog dan...